1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. „Застрашено природно наследство“ за Големия бариерен риф

„Застрашено природно наследство“ за Големия бариерен риф

Рифът на възраст около 25 милиона години скоро може да изчезне

Големият бариерен риф пред източните брегове на Австралия да получи статут на „Застрашено природно наследство“, препоръчват експерти от Обединените нации. През миналата пролет те посетиха коралите и оцениха тяхното състояние, което е изложено на голям риск. 
 
Най-големият коралов риф в света от 1981 година е част на световното природно наследство на ООН. Според учените коралите все по-често са изложени на силно обезцветяване, като за последните 7 години това се е случило 4 пъти. Феноменът е наблюдаван и по време на посещението на експертите, и то във фаза Ла Ниня, когато водната температура в Тихия океан е по-ниска от обикновено.
 
От години природозащитници и учени от цял свят предупреждават, че рифът, който е на възраст около 25 милиона години и се вижда с просто око и от Космоса, скоро може да изчезне. Най-голямата заплаха са високите водни температури, при които кораловите полипи отхвърлят водораслите, придаващи им разноцветната окраска.
 
Австралийското правителство води преговори с местните общности, за които кораловите образувания са източник на прехрана. Целта е да се ограничи човешката дейност в региона, за да се опази природното богатство, но не и да се забрани изцяло, посочват от министерството на околната среда.
 
Преди 2 години от ЮНЕСКО заплашиха, че ще впишат Големия бариерен риф в Червената книга на застрашеното природно наследство, ако властите на Петия континент не предприемат сериозни мерки за опазването му. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.