1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Застрашително се покачва нивото на Дунав при Силистра

Застрашително се покачва нивото на Дунав при Силистра

Започват ежечасни наблюдения на реката

Нивото на Дунав край Силистра е 634 сантиметра, което е със 197 см по-високо в сравнение с предишното денонощие, съобщи БНР.

Започват ежечасни наблюдения на реката, съобщиха от представителството на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по Дунав. Досега наблюдения за нивото се правеха на три часа.

Вчера, 26 февруари, в този участък е започнал ледоход. Отнесени са два пристанищни понтона, а два туристически кораба в местното пристанище са "приклещени" от ледените късове, съобщиха от морската администрация. Екипажите на граничен катер и туристически кораб са успели с маневри да изтеглят плавателните съдове на безопасно място.

Ледоходът е застрашил и чакащите край Силистра конвои, някои от тях са се придвижили в румънски води. По данни от морската администрация няма пострадали хора. Ледоходът в силистренския участък на Дунав е спрял. Край Тутракан ледоходът е 50%.

Край Русе нивото на реката спада с 81 см и тази сутрин е 319 см. Няма ледоход, сочат данните на Агенцията за проучване и поддържане на Дунав.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.