1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Завърши четиринадесетото почистване на защитени територии на ЕС "За Земята"

Завърши четиринадесетото почистване на защитени територии на ЕС "За Земята"

В продължение на една седмица доброволци от цяла България събраха и свалиха от Рила 4.5 тона желязо

Успешно завърши четиринадесетото почистване на защитени територии на ЕС "За Земята". В продължение на една седмица доброволци от цяла България събраха и свалиха от планината 4.5 тона желязо и около 1 тон стъклена вата, балатум, стъкло, опаковки и най-разнообразни домакински принадлежности предимно от околностите на “Жълтоезерна поляна”, разположена близо до хижа “Чакър Воевода” в Национален парк “Рила”.

“Отпадъците в планината не се свеждат единствено до захвърлени опаковки от вафли или стъклени бутилки. Отпадък са и разрушаващи се постройки, които с вида си често представляват много по-значително визуално замърсяване, като оставим настрана токсичните материали вложени в строителството им”, коментира Десислава Стоянова от ЕС "За Земята". Затова освен стандартните оборки по често посещавани туристически маршрути, като тези от района на "Чакър Воевода" към хижа "Марица" и връх Мусала, участниците в тазгодишнота акция извършиха нещо много по-грандиозно. Те демонтираха, разглобиха, събориха и извозиха вън от територията на парка над пет рушащи се постройки, които грозяха “Жълтоезерна поляна” повече от 30 години. Акцията изискваше по-усилена работа от стандарните планински почиствания на "За Земята", както и малко по-специализирана техника.

“Преди да построим каквото и да било трябва да помислим какво ще се случи с него след 30, 50 или 100 години. Подобни полуразложени постройки и обекти за демонтиране има навсякъде по българските планини и защитени територии. Голямата част от строителните отпадъци, особено остарелите като стъклената вата, не се приемат за рециклиране от която и да било компания за преработка на отпадъци” допълва Филка Секулова от ЕС “За Земята”.

"Участниците в акията за почистване тази година бяха силно впечатлени от подкрепата и гостоприемството на хижа "Чакър Воевода", една от малкото останали хижи в българските планини, където опазването на дивата природа е също толкова важно, колкото и доброто отношение към туристите. Финансирането на тазгодишното почистване се случи по нов за нас начин. 37 души направиха лично дарение в знак на солидарност и подкрепа към идеята за почистване и опазване на защитените територии, както и на доверие в 13-годшната история на почистванията, организирани от "За Земята", заяви Секулова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.