1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Завършиха строежа на най-голямата ледена обсерватория в света

Завършиха строежа на най-голямата ледена обсерватория в света

Целта й е да помогне на учените да изследват частиците неутрино и по този начин да разберат по-добре произхода на Вселената

Американски учени обявиха завършването на строежа на най-голямата обсерватория в света на частиците неутрино, наречени частици фантоми, огромно помещение от лед на Южния полюс, което трябва да им помогне да разберат как е възникнала Вселената, съобщава АФП.

Строежът на обсерваторията Айскюб продължи десет години в тундрата на Антарктика. Тя се намира на 1400 м дълбочина близо до американската база Амундсен-Скот и струва над 270 милиона долара (205,5 милиона евро), съобщи Американската национална фондация за наука (NSF).

Целта й е да помогне на учените да изследват частиците неутрино и по този начин да разберат по-добре произхода на Вселената. Тези частици имат незначителна маса и се движат със скоростта на светлината. Смята се, че те са се появили в момента на Големия взрив.

Обсерваторията, намираща се на 1 км от брега, се състои от мрежа от 5160 оптически прихващача, всеки от които с размерите на баскетболна топка, закачени на кабели, поставени в 86 дупки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.