1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Заводът за био-третиране на отпадъци е обработил над 11 хил. тона био и зелени отпадъци

Заводът за био-третиране на отпадъци е обработил над 11 хил. тона био и зелени отпадъци

От 1 декември 2014 г. на тези площадки физическите лица ще могат да предават и обемисти едрогабаритни отпадъци и биоразградими зелени отпадъци

Над 11 хил. тона зелени и биологични отпадъци са преработени във вече работещите системи на завода за механично-биологично третиране на отпадъците край София, пише greentech.bg.

От началото на тази година работят компостиращите инсталации за зелени и биоотпадъци на завода. До сега са преработени общо 3057 тона био отпадъци и 8244 тона зелени отпадъци. От тези отпадъци се прави компост, който се използва за зелената система на София. Произвежда се и електричество.

Заводът за механично-биологично третиране на отпадъците е част от проекта „Изграждане на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община”, който се реализира по ОП „Околна среда” 2007-2013.

Инсталацията на механично-биологично третиране (МБТ), която е втората фаза на проекта, съдържа 5 сгради. Всички те се строят в момента, посочва също кметът Фандъкова. Цялото оборудване за завода е поръчано и се произвежда. Очаква се до Коледа да бъдат покрити 3 от сградите, а по другите 2 да има съществен напредък. Независимо от спрените средства по Оперативна програма „Околна среда” Столична община продължи да изпълнява проект.

Открити са десет площадки на територията на Столична община за предаване на разделно събрани отпадъци. Столична община сключи нови договори с 5 фирми, притежаващи разрешение по Закона за управление на отпадъците за осигуряване на площадки на територията на общината за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата, във връзка с изискванията на чл. 19, ал. 3, т. 11 от Закона за управление на отпадъците. С договорите е осигурена възможност на гражданите на столицата да предават на десет площадки разделно събрани отпадъци от опаковки, отпадъчни материали от хартия, пластмаса, метал, стъкло, негодни за употреба батерии, текстилни отпадъци, излезли от употреба електрически уреди и други видове отпадъци от домакинствата. Към момента юридически лица могат да изхвърлят отпадъци на площадките. От 1 декември 2014г. на тези площадки физическите лица ще могат да предават и обемисти едрогабаритни отпадъци и биоразградими зелени отпадъци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.