1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Заводът за отпадъци ще спести на софиянци 150 млн. лв. за 20 години

Заводът за отпадъци ще спести на софиянци 150 млн. лв. за 20 години

Съоръжението ще струва около 200 млн. лв. и ще произвежда RDF гориво

Столичната община внесе в Министерство на околната среда и водите допълнителни анализи и втори формуляр за кандидатстване за завода за механично-биологично третиране на отпадъците, част от интегрирания проект за управление на битовите отпадъци на София.

Съоръжението ще струва около 200 млн. лв. и ще произвежда RDF гориво (Refused-derived fuel). Според анализа на Европейската инвестиционна банка, такъв завод ще спести на софиянци 150 млн. лв. за 20 години, а животът на депото ще се удължи два пъти, съобщиха от МОСВ.

Представените документи ще бъдат комплектовани за изпращане в Европейската комисия. Очаква се до края на годината Брюксел да даде зелена светлина и на втория етап на инвестицията.

Проектът за изграждане на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столичната община е на обща стойност 360 млн. лв. и е най-големият по Оперативна програма „Околна среда”. Строителството на депото за отпадъци вече започна, а общината обяви и търга за двете компостиращи инсталации.

Заради бързия напредък по проекта Еврокомисията спря завеждането на съдебно дело по наказателната процедура за неправилно прилагане на европейското законодателство при управлението на отпадъците в София, припомниха от МОСВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.