1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Зелена революция в Китай

Зелена революция в Китай

Увеличават енергията от ветрени и слънчеви централи

Китай възнамерява да осъществи същинска зелена революция и се е амбицирал да конкурира Запада по заложените квоти за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници и намаляване по този начин на вредните СО2 емисии. В специално интервю за британския вестник "Гардиън" зам.-председателят на Националната комисия за развитие и реформи Чжан Сяоцян обяви част от параметрите на обмисляния от властите план за зелено развитие на икономиката.

Основната цел на Пекин е увеличаване на дела на енергия във ветрени и слънчеви централи и догонването на Запада в неговите амбиции до 2020 г. една пета от употребяваната енергия да бъде от възобновяеми източници.

Китай, който е един от най-големите замърсители на планетата, често е критикуван от Западна Европа, че не се ангажира достатъчно активно с борбата с климатичните промени. Доскоро страната отказваше да обяви конкретни и ясни планове, като мерките, с които се ангажираше, бяха залегнали в плана за икономическото й развитие в периода 2006-2010 г.

В светлината на изтичащия срок на действие на Протокола от Киото лидерите на най-големите замърсители в момента водят серия от преговори, за да избистрят ясно споразумение, което да бъде подписано през декември в Копенхаген и да наследи договора.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.