1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. "Зелени Балкани" - Стара Загора спечели проект за опазване на световнозастрашени и редки за България птици

"Зелени Балкани" - Стара Загора спечели проект за опазване на световнозастрашени и редки за България птици

Продължителността на проекта е седем месеца

Спасителният център на "Зелени Балкани - Стара Загора" спечели проект "Опазване на световнозастрашени и редки за България птици" по дарителската програма "М-Тел Еко Грант" на оператора.

Целта на проекта е да допринесе за опазване на биологичното разнообразие в България чрез работа със защитени видове птици и за натрупването на актуална научна информация, чрез която да се повиши нивото и качеството на бъдещите дейности по опазване на световнозастрашени и редки за България видове.

На 27 април в София бе подписан договорът за проекта с продължителност седем месеца, който тръгва на 1 юни. Сумата, осигурена от донора, е 17 436 лв.

Проектът предвижда маркиране на шест птици с GPS/GPRS-предаватели и проследяването им след тяхното освобождаване в природата. Ще се избират птици, лекувани или излюпени в Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" от родители с трайни увреждания, които са световнозастрашени или редки за България видове – полски блатар, осояд, малък креслив орел, малък орел, орел змияр, царски орел, морски орел, бухал, черен лешояд, белоглав лешояд, египетски лешояд, черен щъркел, къдроглав пеликан и др.

Подборът ще зависи от това какви пациенти са попаднали в Спасителния център през периода проекта. При успешно размножаване на двойката бухали в центъра, един млад индивид ще бъде маркиран с предавател преди неговото освобождаване в природата.

Развитието на съвременните технологии и понижаването на цените на GPS/GPRS-предавателите, в съчетание със специфичния характер на дейността на Спасителния център за диви животни, дава възможност в рамките на един проект, с минимални средства и усилия, да бъдат обхванати едновременно няколко вида световнозастрашени и редки за България птици.

Целия материал за проекта "Опазване на световнозастрашени и редки за България птици" четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.