1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. "Зелени Балкани": МОСВ отказва да признае закононарушенията в Деветашката пещера

"Зелени Балкани": МОСВ отказва да признае закононарушенията в Деветашката пещера

Министерството няма намерение да санкционира отговорните служители

МОСВ отказва да признае закононарушенията в Деветашката пещера. Евроепейската комисия и международни организации се ангажират със случая, съобщават от "Зелени Балкани".

Министерството няма намерение да санкционира отговорните служители и твърди, че в пещерата не е имало значимо безпокойство на прилепите и няма констатирани от тях сериозни закононарушения, съобщават от неправителствената организация, цитирайки изказване на началника на отдел "Защитени територии" в МОСВ. "На тези твърдения на господин Стоев се противопоставиха експертите от Центъра за изследване и защита на прилепите към Националния Природонаучен музей – БАН и природозащитниците от Зелени Балкани, които представиха пред обществеността документирани факти за безпокойството и закононарушенията в пещерата. Въпреки отказа на МОСВ да приложи природозащитното законодателство на страната и да признае проблема, той получи сериозен международен отзвук", заявяват от "Зелени Балкани".

Те изброяват и няколко организации, които настояват за незабавно решение на проблема. Това са: UNEP/EUROBATS – Програма на ООН за Околна среда, Секретарият на Споразумението за опазване на популациите на европийските прилепи – ЕUROBATS; BatLife Europe; Bat Conservation Trust; Европейска Федерация по спелеология - организацията обединява 27 национални Федерации по спелеология; Федерация по спелеология на Литва - Учени от катедрата по сензорна екология на Университета Макс Планк – Германия; Международната организация CEEweb for biodiversity (организацията обединява 70 неправителствени организации от Централна и Източна Европа, работещи за опазване на биоразнообразието).

Официално разследване по случая започна и Европейската комисия. В рамките на десет седмици ЕК ще се запознае с цялата документация по случая и ще излезе с официално становище. Ако комисията прецени, че случаят е свързан с нарушение на Европейските директиви, и че министерството ни е останало безучастно, страната ни може да бъде осъдена в Съда на Европейските общности и да и бъдат наложени тежки финансови санкции.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.