1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Зелени Балкани стартира проект за проучване на черноморските китоподобни

Зелени Балкани стартира проект за проучване на черноморските китоподобни

Събирането на информацията ще се осъществява от доброволци

За първи път в България Зелени Балкани започва проект, за развитие на „гражданската наука“, насочен към събиране на информация за китоподобните бозайници от доброволци. Проектът се нарича: "Гражданска подкрепа за проучване на черноморските китоподобни по българското крайбрежие" и се финансира от Програма BG03 в България по ФМ на ЕИП 2009 - 2014г.

Дейностите на проекта обхващат презентации пред целевите групи – студенти биолози и еколози, както и представители на различни яхт клубове и собственици на яхти. След теоретичните лекции, ще последват практични обучения за най-активните доброволци. Ще се обследват плажните ивици за мъртви китоподобни, а от конкретни точки на сушата и плаване в открито море ще се следи за трите вида китоподобни - обикновен делфин, афала и муткур.

По време на дейностите ще се поддържа активна връзка с участниците, като по този начин ще се изгради капацитет, който и след приключване на проекта (април 2016 г.) ще може да се събира информация за китоподобните. Изпълнението на проекта ще осигури качествен и дълготраен принос към Националната Система за Мониторинг на Биологичното Разнообразие, която се координира от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) към МОСВ. Всичко това ще допринесе за набиране на информация за разпространение на черноморските бозайници, която да бъде база за набелязване на конкретни мерки за опазването им.

Заинтересованите доброволци, които искат да се включат в серията обучения, могат да изпратят запитване за датите на провеждането им до следния и-мейл: dpopov@greenbalkans.org

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.