1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Зелени коридори за животни ще изграждат на магистрала "Тракия"

Зелени коридори за животни ще изграждат на магистрала "Тракия"

Неочаквано голям брой фирми - 66 от осем държави, са купили тръжни документи

Фирмата, която ще строи отсечката от Стара Загора до Нова Загора на магистрала "Тракия" ще трябва да изгради "зелени коридори за влечуги и бозайници", защото част от трасето минава през защитени зони. Това става ясно от отговорите на въпросите на участниците към агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), публикувани на страницата й в интернет.

По какъв начин да се построят пътечките за животинките е работа на проектната разработка на изпълнителя и не е задача на АПИ да дава указания за проектирането на съоръженията, отговаря агенцията. Преди години заради екоизискване беше прокопан тунел за мечките от двете страни на българско-гръцката граница на пункта Гоце Делчев - Драма.

Неочаквано голям брой фирми - 66 от осем държави, са купили тръжни документи, съобщиха от пътната агенция. Крайният срок изтече на 31 декември. Освен българските компании, сред които има доскорошни строители на ваканционни комплекси и голф игрища, останалите са от Турция, Гърция, Македония, Хърватия, Германия и Австрия.

Крайният срок за подаване на офертите приключва в 17 часа на 11 януари, а на следващия ден те ще бъдат отворени публично. Ценовата част ще бъде отворена по-късно само за кандидатите, които отговарят на техническите и финансовите изисквания. Планирано е изпълнителят да бъде избран до края на април, а строителството на отсечката с дължина 32 км  да започне на 3 май. Предвидените средства възлизат на 96 млн. евро. Финансирането е по оперативна програма "Траспорт"  със средства от Кохезионния фонд на ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.