1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Земеделците ще трябва да отглеждат 70% повече продукти заради климатичните промени

Земеделците ще трябва да отглеждат 70% повече продукти заради климатичните промени

Това сочи доклад на ООН, който ще бъде обсъждан по време на Световния форум за водата

Снабдяването с вода в света е ограничено заради климатичните промени и нарастващите хранителни, енергийни и хигиенни нужди на населението, което става все по-голямо, сочи доклад на ООН, който призовава за радикално преосмисляне на политиките за справяне с проблема.

"Прясната вода не се използва устойчиво", заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, цитирана от агенция Reuters. "Липсва акуратна информация, а управлението е фрагментарно... бъдещето остава изключително несигурно, а рисковете, изглежда, ще се задълбочават", допълва Бокова.

Според изследването на ООН земеделието има необходимостта да потребява около 70% от прясната вода на глобално ниво. Това търсене се очаква да се повиши с най-малко 19 пункта до 2050 г., когато и населението ще е нараснало с 2 милиарда до 9 милиарда души. Земеделците ще трябва да отглеждат 70% повече продукти, за да отговорят на нарастващите жизнени стандарти.

Докладът на ООН ще бъде обсъждан по време на Световния форум за водата, който започва в понеделник в Марсилия.

И докато търсенето нараства, предлагането в много региони се очаква да се свие заради променения режим на валежите, по-големите суши, топенето на ледниците и променените нива на реките, предупреждава ООН.

"Климатичните промени драстично ще засегнат производството на храна в Южна Азия и южната част на Африка до 2030 г. До 2070 г. недостигът на вода ще се усети в Централна и Южна Европа", пише в доклада. В текста се подчертава, че в Азия живеят 60% от световното население, а водните запаси там са едва 30% от световните, пише "Дневник".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.