1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Земетресение в Япония, вулкан изригна в Индонезия

Земетресение в Япония, вулкан изригна в Индонезия

Няма данни за пострадали хора

Вулканът Гамалама изригна късно снощи лава и облаци от гъста пепел, която покри околните села и наложи затварянето на близкото летище в Тернате, предаде АП. Няма данни за пострадали хора.

Предишното изригване на Гамалама бе през 2003 г. В Индонезия има около 500 вулкана, от които 128 са активни, а 65 са смятани за опасни, посочва АП.

Земен трус с магнитуд 5,2 бе регистриран край брега на индонезийския остров Серам, съобщи Геофизическият институт на САЩ, цитиран от ИТАР-ТАСС. Епицентърът бил на 60 км от остров Амбон от Молукския архипелаг. Индонезия е архипелаг от над 18 000 острова, който е в т.нар. Огнен пръстен - сеизмична зона с активни вулкани, включително подводни, простираща се от бреговете на Мексико до Нова Зеландия. В този район стават по едно-две земетресения седмично, отбелязва БТА.

Земетресение със сила 5,1 бе регистрирано близо до японската префектура Фукушима, предаде ИТАР-ТАСС. Епицентърът бил на изток от крайбрежието. Трусът с дълбочина 10 км бил усетен в 10 префектури на японския остров Хоншу. Не е издадено предупреждение за опасност от цунами. ТЕПКО - компанията оператор на повредената през март от катастрофалното земетресение АЕЦ Фукушима съобщи, че няма нарушения в работата на централата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.