1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Земната кора в етиопския район Афар изтънява

Земната кора в етиопския район Афар изтънява

Земната повърхност е разделена на повече от 10 големи тектонични плочи

Учени установиха как се променя земната кора в Етиопия преди там да се появи нов океан, съобщи Сайънс нюз, цитиран от БТА. В последните фази на процеса земната кора изтънява, магмата се надига от дълбините и изригва на повърхността. Така континенталната кора се превръща в океанска.

Земната повърхност е разделена на повече от 10 големи тектонични плочи, които се движат, търкат се, блъскат се и това поражда земетресения и вулканични изригвания. Плочите се задвижват от магмата, която се надига от земните недра, а след това се охлажда, втвърдява и оформя новата океанска кора. По-старата и лека кора образува континентите.

В Източна Африка континенталната кора отстъпва под натиска на тектоничните сили. Под тяхното действие тя ще се разкъса и ще се появи нов океан. Иън Бастоу от университета на Бристол и Дерек Кейр от университета на Саутхамптън анализираха повторно данни от 70-те години на миналия век, събрани от други учени, установили експлозивните промени и наблюдавали как пътуват през земната кора вибрациите от тях.

Скоростта, с която те преминават през кората, позволява на специалистите да определят колко дебела е тя. Особено интересен за учените е най-северният район на Етиопия, където земната кора е толкова тънка, че голяма част от сушата е под морско ниво.

Там земетресенията са много чести, а вулканите бълват лава над равния пейзаж.

Новият анализ показва, че тази лава изригва заради неотдавнашно разтегляне на платото. Изтъняването е било много бързо. Ако беше станало бавно, нямаше да има толкова много лава на повърхността. Изследването обяснява не само части по света при разделянето на континентите. процесите в Северна Етиопия, но и какво се е случило в други. Атлантическият океан, например, е започнал да се образува преди около 200 милиона години, когато Европа и Северна Америка са се разделили.

През 2005 г. беше установено, че процесите в етиопската долина Афар ще доведат до образуване на нов океан. Тогава за няколко дни там се появи пукнатина с дължина почти 50 км и ширина до 7 м. През следващите години това се повтори няколко пъти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.