1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Жители на Поморие обвиниха природозащитници, че строят в защитено езеро без екооценка на проекта

Жители на Поморие обвиниха природозащитници, че строят в защитено езеро без екооценка на проекта

Сигналът идва като отпор на протестите на еколози срещу застрояването по Черноморието

Жители на Поморие обвиниха природозащитници, че строят в защитено езеро без да имат екооценка на проекта. Сигналът идва като отпор на протестите на еколози срещу застрояването по Черноморието.

Разрешението за изграждане на изкуствен остров от 3 дка за гнездене на птици в Поморийското езеро е издадено от общината през 2009 г. и е съгласувано с екоминистерството. Строителството започва в края на миналата година. Преди дни, повлияни от протестите на еколози срещу бетона по морето, местни жители подават сигнал срещу екостроежа, предаде bTV.

Проблемът бил, че насипите от пръст можело да променят качествата на лечебната кал в езерото, да унищожат солодобива и да нарушат екоравновесието в защитената зона, която е част от Натура 2000.

Островът се покрива с биотекстилни мрежи за по-голяма устойчивост. От „Зелени Балкани" твърдят, че заплахите са други - бракониерство, нерегламентирани сметища и инвестиционни интереси към западния бряг, където земите са частни. Общината, която от няколко месеца е собственик на езерото и иска да го развива като туристическа атракция, е започнала проверка на строежа. Сезирана е и комисията към областния управител.

Така, вместо да разследват сделки със земи в горския фонд, ощетили държавата, експертите изглаждат конфликти на местно ниво. В края на седмицата комисията ще бъде разпусната, но ще бъде готова да се събере отново при сериозен сигнал за злоупотреби.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.