1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Жителите на американския щат Охайо искат спиране на добиването на газ чрез метода хидрофракинг

Жителите на американския щат Охайо искат спиране на добиването на газ чрез метода хидрофракинг

Това показва изследване на университета Куинипиак

Голямо мнозинство от жителите на американския щат Охайо искат спиране на добиването на газ чрез метода хидрофракинг, докато не бъдат направени допълнителни изследвания, които да покажат, че има икономически ползи от този метод за добиване на газ и петрол. Това показва изследване на университета Куинипиак, предаде Ройтерс.

Изследването е направено само няколко седмици след като властите в Охайо наредиха затварянето на пет кладенеца около Янгстаун, които приемат отпадъчни материали от процеса на хидрофракинг. Това стана след серията земетресения в района, които според мнозина се дължат именно на този процес.

72% от участниците в допитването заявили, че извличането на газ по метода хидравлично разбиване трябва да бъде спряно, докато се получи повече информация за последиците от процеса. При фракинга под високо налягане в почвата се инжектират вода, химически вещества и пясък за изтласкване на повърхността на петрол и газ.

64% от анкетираните подкрепили сондажите на природен газ и петрол заради потенциалните икономически ползи за Охайо, а 29% се противопоставили на сондажите заради възможните негативни последици за околната среда. "Те признават икономическата стойност на сондажите за фосилни горива в щата, но се тревожат от потенциалните рискове за околната среда от специфичната техника хидрофракинк", заяви Питър Браун, заместник-директор на социологическия институт към университета.

Изследването е проведено сред 1610 души в Охайо от 9 до 16 януари. След началото на сондажите по метода хидравлично разбиване в Янгстаун са станали 11 земетресения, последното от които на 31 декември.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.