1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Жителите на доспатското село Късак искат незабавно да се спре концесията на 1920 хектара дивечовъдна площ

Жителите на доспатското село Късак искат незабавно да се спре концесията на 1920 хектара дивечовъдна площ

Те ще блокират главния път Борино - Доспат - Гоце Делчев днес от 14 до 16 ч.

Жителите на доспатското село Късак ще блокират главния път Борино - Доспат - Гоце Делчев днес от 14 до 16 ч. Хората искат незабавно да се спре концесията на 1920 хектара дивечовъдна площ. Тя е взета от „Натура Оптима" ООД, предаде Дарик радио.

Фирмата е спечелила конкурс за стопанисване и ползване на дивеча в дивечовъден участък „Омана", който се води към Държавното горско стопанство в Доспат. Според кмета Джамал Шалганов е проведен „скрит търг" в Министерство на земеделието.

„Искаме достъп до земите си, от които повечето са с документ за собственост. Тази земя е на хората, а не на която и да било фирма". Шалганов допълни, че ще бъде до протестиращите и наравно с тях ще блокира пътя, ако исканията не им бъдат чути.

Като основни мотиви хората от общините Доспат и Борино посочват: първо, че районът е източник на питейна вода за хората от Доспат, Борино, Змейца и Късак; на мястото има много частни и общински имоти, което също генерира конфликт на интереси; близостта на района до населени места засяга интересите на жителите, свързани с поминъка им. Това е район, където пашуват домашните животни, където се добиват голяма част от дървата за огрев през дългата зима. Тук се намират и важни туристически обекти, свързани с историята на региона и България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.