1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Жури определи големия победител в младежката програма на WWF – Panda Labs

Жури определи големия победител в младежката програма на WWF – Panda Labs

Снимка:

Този семестър участниците се надпреварваха с оригинални идеи за „Бъдещето на храната“

С церемония по награждаване на победителите приключи семестърът „Бъдещето на храната“, част от младежката иновационна програма на WWF България – Panda Labs. Четирите отбора, достигнали финалите в хакатоните „Бъдещето на хранителната индустрия“ и „Бъдещето на хранителните отпадъци“, имаха възможността да вземат участие в едномесечен мастър клас и да се състезават за стартово финансиране от 7 000 лева.

Мастър класът, посветен на „Бъдещето на храната“, се проведе през целия месец юни, а  през последната му седмица участниците се събраха в Тех Парк в София. В рамките на програмата дванадесет ученици и студенти от Велинград, Благоевград, Русе, Шумен и София се срещаха с експерти, учени и предприемачи в подготовката на създадените от тях иновативни и „зелени“ идеи.

Четирите отбора работиха по решения, свързани с по-устойчивото производство и опаковане на храните, както и по смекчаване на проблема, свързан с хранителните отпадъци. Ето отборите финалисти и техните идеи:
  • Отбор „SmartFood“ – с идея за създаване на биоразградима опаковка за яйца, изработена от изхвърлени по Черноморието водорасли;
  • Отбор „Иноватив“ – с решение за биоразградими пликове, запазващи качествата на стоката по време на транспорт;
  • Отбор „RED“ – с идея за сладолед от тиквени семки и слънчогледов отпаден продукт;
  • Отбор „Tres Compadres“ – с разработка на електрически компостер за домашна употреба, превръщащ хранителните отпадъци в течен тор.

Лекциите от мастър класа бяха посветени на бизнес моделиране, клиентско преживяване, финанси, маркетинг, финансиране на стартиращи компании, като бяха предвидени и сесии за работа в екип и успешно презентиране пред аудитория. Обучителните модули имаха за цел да дадат на участниците необходимите знания и умения за по-нататъшно развитие на техните идеи, за разработването на прототипи и превръщането им в успешни компании. В процеса на работа младите изобретатели бяха подкрепяни от опитни предприемачи, които влязоха в ролята на техни ментори.

Екипите, достигнали финалния етап на семестъра, имаха възможност да разговарят с изпълнителния директор на WWF Веселина Кавръкова и да научат за нейния път в консервационната работа, както и за дейността на природозащитната организация в България и по света. Кремена Георгиева от Каuflаnd България разказа на младите участници за климатичната стратегия на компанията, за проектите, свързани с намаляването на пластмасата, както за новоизградените станции за рециклиране на пластмасови бутилки.

„Новото и различното в този семестър беше, че той получи подкрепата на WWF Global Food Practice. Работата на природозащитната организация в това направление е насочена върху устойчивите хранителни системи, намаляването на хранителните отпадъци и справянето с въздействието на селското стопанство и рибарството върху околната среда. В тази връзка участниците имаха възможност да разговарят с колеги от WWF-САЩ, сред които и Пийт Пиърсън, старши директор глобални хранителни загуби и отпадъци“, сподели Виктория Табакова, координатор „Младежка ангажираност“ във WWF.

Сред панелистите бяха също и Ейнджъл Веза, старши мениджър капитали, иновации и ангажиране, ReFED, САЩ, както и Саманта Кени, старши програмен сътрудник хранителни загуби и отпадъци, WWF-САЩ. Те разгледаха теми, решения и възможности, свързани с рециклирането, пакетирането и увеличаване на срока на годност на хранителните продукти.

Кулминацията на семестъра „Бъдещето на храната“ бе представянето на идеите-финалисти пред експертно жури. То имаше отговорната задача да определи големия победител, презентирал най-перспективния бизнес план. След сериозни дискусии журито отличи отбора „SmartFood“, с идея за създаване на биоразградима опаковка за яйца, изработена от изхвърлени по Черноморието водорасли. Тимът ще поучи стартово финансиране от 7 000 лв. за първоначални тестове на бизнес идеята и създаване на прототип. Екипът на Panda Labs продължава да подкрепя отборите и да търси възможности за развитие на техните решения и след преминаването през програмата за зелено предприемачество.
 

Програмата на WWF България Panda Labs търси следващото поколение иноватори и предприемачи, които създават устойчиви решения за преодоляване на актуални екологични предизвикателства. Panda Labs се осъществява от WWF България с любезната подкрепа на Фондация „Америка за България“, Kaufland България и Държавния департамент на САЩ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.