1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Зимата тази година ще е студена, но без сняг

Зимата тази година ще е студена, но без сняг

Пролетта ще започне още през февруари

Зимата тази година ще е студена, но без сняг, а пролетта ще започне още през февруари. Това съобщи за в. „Монитор” доц. Илиян Господинов от НИМХ-БАН, който изготвя сезонните прогнози на института.

Средната температура за декември и януари ще е 0-1 градуса за Северна България, а в Южна - 1-2 градуса, уточни Господинов. Температурни рекорди не се очакват, но минус 15-20 градуса не са изключени през януари. Месецът ще е студен, а февруари ще е по-топъл и сух от обикновено. Очакваме зимата да е относително суха, но това не означава, че няма да има и сняг, каза още Господинов. Валежите обаче няма да са преобладаващи и обилни, което едва ли ще зарадва любителите на белите спортове.

Очаква се февруари догодина  да е топъл, а студът да е най-голям през декември и най-вече през януари, когато живакът на места в Северна България ще показва  минус 20 градуса. Очаква се първият сериозен сняг да падне около Коледа, съобщи  дежурният синоптик от НИМХ-БАН Гергана Козинарова.

Бързо затопляне на времето започва още този петък, допълни тя. Очаква се събота да е слънчева, с максимални температури от 7 до 13 градуса. След това кратко затопляне температурите отново ще станат зимни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.