1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Златни пясъци с пречиствателна станция до 2014 г.

Златни пясъци с пречиствателна станция до 2014 г.

След реконструкция и модернизация съоръжението ще има капацитета да обслужва 72 122 души

Пречиствателната станция на Златни пясъци трябва да заработи до края на 2014 г. Това става ясно от писмото, с което кметската администрация информира премиера Бойко Борисов за предприетите мерки, цитирано от Chernomore.bg. След реконструкция и модернизация съоръжението ще има капацитета да обслужва 72 122 души. То трябва да гарантира решението на проблема с пречистването на водите в курорта до 2040 година. Паралелно с това с финансовата помощ по линия на Оперативна програма „Околна среда" ще се осигури и необходимото дълбоководно заустване на отпадъчните води.

През декември миналата година премиерът Бойко Борисов заяви, че Златни пясъци задължително трябва да има пречиствателна станция до началото на следващия туристически сезон. Той предупреди, че ако през следващите 2 г. не бъдат направени пречиствателни станции с по-голям капацитет в Слънчев бряг и Златни пясъци, ще плъзне епидемия, което ще бъде използвано от конкурентите ни от съседните държави.

В момента пречиствателната станция на Златни пясъци има капацитет за 15 хил. души, а хотелите там имат над 100 000 легла.

Очаква се тази година правителството да обърне внимание и на Слънчев бряг, където съоръженията за пречистване на отпадните води също не са достатъчно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.