1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. "Златни пясъци" ще имат нова пречиствателна станция

"Златни пясъци" ще имат нова пречиствателна станция

Решението да се построи съоръжението е на правителството

След неколкогодишни неуредици курортен комплекс „Златни пясъци” най-накрая може да се сдобие с нова пречиствателна станция. Решението да се построи съоръжението е на правителството, но ще се осъществи с помощта на Община Варна, съобщи кметът Кирил Йорданов, цитиран от dariknews.bg.

Съвместно с варненските депутати  от ГЕРБ и министрите на регионалното развитие и финансите  започва сериозна подготовка за изграждане на пречиствателната станция. Финансирането ще стане със средства, които ще бъдат теглени под формата на безлихвен кредит от Община Варна. Кметската администрация ще организира процедурата за избор на проектант, изработването на проект, както и избора на изпълнител. След приключване на проекта ще се търсят начини за възстановяване на средствата по европейски програми.

Все още не е ясно чия ще бъде собствеността на новото съоръжение, но при всички случаи само може да се спечели от реализацията на един такъв проект, каза Йорданов и допълни, че капацитетът на пречиствателната станция ще е за 80 000 души.

Преди дни премиерът Бойко Борисов предупреди, че ако през следващите 2 г. не бъдат направени пречиствателни станции с по-голям капацитет в "Слънчев бряг" и "Златни пясъци", ще плъзне епидемия, което ще бъде използвано от конкурентите ни от съседните държави. Сега пречиствателната станция на Златните може да пречисти каналните води от 15 000 души, а хотелите са за над 100 000.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.