1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Значително подобрение качеството на въздуха според доклад на Европейската агенция за околна среда

Значително подобрение качеството на въздуха според доклад на Европейската агенция за околна среда

Шест държави членки са превишили пределно допустимата стойност на Европейския съюз за фините прахови частици

През последното десетилетие по-доброто качество на въздуха доведе до значително намаляване на случаите на преждевременна смърт в Европа. Последните официални данни на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) обаче показват, че почти всички европейци все още страдат от замърсяването на въздуха, което води до около 400 000 случая на преждевременна смърт в целия континент.

Докладът на ЕАОС „Качество на въздуха в Европа — доклад за 2020 г.“ показва, че през 2018 г. шест държави членки са превишили пределно допустимата стойност на Европейския съюз за фините прахови частици (ФПЧ2,5): България, Хърватия, Чехия, Италия, Полша и Румъния. Само четири европейски държави — Естония, Финландия, Исландия и Ирландия — са имали концентрации на фини прахови частици, които са под по-строгите ориентировъчни стойности на Световната здравна организация (СЗО). В доклада на ЕАОС се отбелязва, че продължава да съществува разминаване между правните ограничения на ЕС за качеството на въздуха и насоките на СЗО — въпрос, който Европейската комисия се стреми да разреши чрез преразглеждане на стандартите на ЕС в рамките на плана за действие за нулево замърсяване. 

Новият анализ на ЕАОС се основава на последните официални данни за качеството на въздуха от над 4 000 станции за мониторинг в цяла Европа през 2018 г.

Според оценката на ЕАОС излагането на фини прахови частици е причинило около 417 000 случая на преждевременна смърт в 41 европейски държави през 2018 г. Около 379 000 от тези смъртни случаи са настъпили в ЕС-28, а 54 000 и 19 000 случая на преждевременна смърт се дължат съответно на азотен диоксид (NO2) и тропосферен озон (O3). (Трите цифри представляват отделни оценки и числата не следва да се събират, за да се избегне двойно отчитане.)

Благодарение на по-доброто качество на въздуха броят на преждевременно починалите поради замърсяване с фини прахови частици е намалял с около 60 000 души през 2018 г. в сравнение с 2009 г. Що се отнася до азотния диоксид, намалението е още по-голямо, тъй като случаите на преждевременната смърт са намалели с около 54 % през последното десетилетие. Продължаващото прилагане на политиките в областта на околната среда и климата в цяла Европа е ключов фактор за подобренията.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.