1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Зоолози направиха глобална карта на районите със застрашени бозайници и земноводни

Зоолози направиха глобална карта на районите със застрашени бозайници и земноводни

Това съобщи "Сайънс дейли"

Лондонското зооложко дружество (zsl.org) е публикувало първата карта на районите в света (вижте и самата интерактивна карта), където се срещат уникални и застрашени бозайници и земноводни, съобщи "Сайънс дейли".

На картата са отбелязани райони, където живеят еволюционно необикновени и глобално застрашени видове, като бяло-черния гривест лемур, мексиканския саламандър и малайския панголин.

Районите, в които има най-много екземпляри от тези и други уникални видове, са смятани за приоритетни, поясниха учени от дружеството. "Това е така, защото в тези райони живеят видове, които не само са застрашени, но и са уникални, що се отнася до външния им вид, начина им на живот и поведението им", заяви Джонатан Бейли от дружеството.

"Новите карти ще ни информират за широкомащабната работа по гарантиране сигурността на някои от най-впечатляващите видове на планетата", продължава Бейли. Мадагаскарският черно-бял гривест лемур е най-едрият сред лемурите в света. Застрашен е заради ловуването му от бракониери и изчезването на горския му хабитат.

Малайският панголин се среща в Югоизточна Азия. Той също е застрашен в резултат на ловуването му от бракониери, които са привлечени от месото му и люспите по тялото му, за които се смята, че имат висока медицинска стойност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.