1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Зоопаркът в Пловдив се сдобива с тигър – отваря врати през лятото

Зоопаркът в Пловдив се сдобива с тигър – отваря врати през лятото

До края на тази година ще стартира процедура по Закона за обществените поръчки за реновиране на зоологическата градина

Пловдивският зоопарк може да се сдобие с тигър през следващата година. Това заяви  директорът на зоологическата градина д-р Иван Шиков, предаде Дарик. В момента сме на етап преговори, но вероятността да се сдобием с тигър е доста голяма, допълни Шиков, но запази в тайна подробностите. Така освен двете мечки Наско и Габриела, заоокътът ще се сдобие с още един голям хищник, каза още Шиков.

До края на тази година ще стартира процедура по Закона за обществените поръчки за реновиране на зоологическата градина. Според главния еколог на общината Христо Минков проектът ще е на стойност до 300 хил. лева. Нядявам се, че по този начин ще опровергая тиражираните в някои медии слухове, за закриване на зоопарка, добави Минков.

До сега сме вложили близо 100 хил. лева, с които са изпълнени част от изискванията на Европейския съюз за клетките на животните, каза още Минков. Фирмата, която спечели конкурса, ще трябва за 2 месеца да доизгради къщите за мечки, 2 басейна и система за тяхното пълнене и отводняване, както и нови електрическа инсталация и осветление. Отделно ще трябва да се облагороди пространството между клетките, което включва озеленяване и поставяне на нови кошчета и пейки.

Преди да се пристъпи към процедура по ЗОП, проектът трябва да получи одобрение от Експертния съвет на район „Западен", както и да бъде съгласуван с РИОСВ. Ако всичко мине по план и няма обжалване на конкурса, работата по зоопарка може да започне през месец март и през юни да отвори врати за посетители, допълни Христо Минков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.