1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Aтидже Алиева - Вели: „От фермата до трапезата“ има потенциала да трансформира производството, преработката, доставката и консумацията на храни, но преходът към устойчивост трябва да е справедлив за земеделците

Aтидже Алиева - Вели: „От фермата до трапезата“ има потенциала да трансформира производството, преработката, доставката и консумацията на храни, но преходът към устойчивост трябва да е справедлив за земеделците

 

По време на пленарна сесия на Европейския парламент тази седмица евродепутатите гласуваха предложенията по стратегията “От фермата до трапезата“, предвиждаща нов всеобхватен подход за постигане на по-голяма устойчивост в хранителните вериги на ЕС.
„От момента, в който Европейската комисия представи концепцията си за стратегията „От фермата до трапезата“ през май миналата година и на европейско ниво, и в държавите, за които земеделският сектор е важен започна усилен дебат за намиране на правилния баланс между устойчивост, защита на околната среда и конкурентоспособност на европейските фермери. Опасявам се, че на национално ниво в България не се обърна нужното внимание на този дебат, а новата стратегия е изключително важен инструмент, който има потенциала да трансформира напълно модела на производство, преработка, доставка и консумация на храни в Европа, като го направи по-устойчив. Разбира се налице са и опасения по отношение на възможните ефекти върху сектора на земеделието, включително възможните нежелани такива, поради което трябва да търсим разумен и основан на конкретиката подход.“, коментира като член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони евродепутатът Атидже Алиева - Вели.
Атидже
„Мерките за устойчива хранителна система са от съществено значение за постигане на целите на Зелената сделка, като се намали екологичният отпечатък и се гарантира продоволствената сигурност в условията на изменение на климата и загуба на биологично разнообразие. Осъзнавайки важността на прехода към зелено и кръгово земеделие, като възможност и за подобряване на живота и здравето на европейските граждани и средата около нас, с колегите от делегацията към Група „Обнови Европа“ в Европейския парламент подкрепяме визията на Комисията в тази насока, но и настояваме всички мерки и бъдещи инициативи, свързани със стратегията „От Фермата до трапезата“ да бъдат основани на предварителна, цялостна оценка на въздействието, обхващаща устойчивостта - икономическа, социална и екологична. Настояваме специално внимание да се обърне на кумулативните ефекти върху земеделските производители - тъй като българските земеделци имат желание да бъдат част от зеления преход, но той трябва да е справедлив, предвидим и да отчита конкурентоспособността им, за да допринесат ефективно за повече устойчивост в производството.“, подчерта българският евродепутат.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.