1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. До 2030 г. в ЕС трябва да се засадят 3 млрд. дървета

До 2030 г. в ЕС трябва да се засадят 3 млрд. дървета

Европейската комисия представи ново приложение за залесяване "MapMyTree"

 

"MapMyTree" се казва новото приложение за залесяване, представено от Европейската комисия в сътрудничество с Европейската агенция по околна среда. То може да се ползва от всички организации, които се включат към обещанието до 2030 година в ЕС да бъдат засадени 3 милиарда нови дървета.

Инициативата за залесяване е в рамките стратегията за биоразнообразието, която е част от Зелената сделка. Целта е да се увеличи горската площ в Европейския съюз и по този начин да се помогне срещу глобалното затопляне и за адаптацията към климатичните промени.

"MapMyTree" дава възможност всяко дърво да бъде регистрирано с точното си местоположение. До момента, само ден след представянето на приложението, в него са посочени и картографирани близо 90 хиляди дървета.

При представянето на приложението комисарят по околна среда Виргиниюс Синкявичюс изтъкна, че е много важно да се садят подходящите за всяко място дървета. Обещанието за трите милиарда е част от усилията да се сложи край на изчезващите видове. Комисарят призова в инициативата да се включат неправителствени организации, професионални сдружения и общини.

За да се предотврати засаждането на монокултури, в системата могат да се регистрират само дървета, които са от полза за биоразнообразието и за климата, и които са допълнителни, т.е. извън обикновеното залесяване на изсечени горски масиви.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.