1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. ЕК опростява процеса на разрешение на биологични продукти за РЗ, които съдържат микроорганизми

ЕК опростява процеса на разрешение на биологични продукти за РЗ, които съдържат микроорганизми

Целта е да се предоставят на фермерите инструменти за заместване на химически препарати

 

Държавите в Европейския съюз одобриха четири правни акта, които ще опростят процеса на разрешение на биологични продукти за растителна защита, които съдържат микроорганизми. Целта е да се предоставят на фермерите инструменти за заместване на химически препарати.

Към микроорганизмите спадат бактерии, гъбички, вируси и протозои. Някои от тях са паразити или патогени на насекоми, които са вредители или причиняват болести по растенията. Поради своите биологични свойства, тези микроорганизми от десетилетия се използват за биологичен контрол на вредители и болести по растенията.

Микроорганизмите се срещат естествено в околната среда. Щамовете с най-добри свойства са тези, използвани в биологичния контрол за борба с вредители и болести при защита на културите. Въпреки това, преди да бъде разрешено използването на микроорганизми, трябва да се провери дали употребата им е безопасна и няма отрицателни последици за здравето на хората и животните.

Досега изискванията към микроорганизмите се основаваха на принципи, които бяха много сходни с тези за химически активни вещества. Новите закони следват различен подход, който се основава на биологията на всеки микроорганизъм и взема предвид най-новите научни познания. По този начин регулаторните изисквания за микроорганизмите стават по-пригодни.

Понастоящем повече от 60 микроорганизма са одобрени в ЕС, след като научна оценка на риска потвърди, че употребата им в продукти за растителна защита е безопасна. Няколко вируса, които са силно специфични за насекоми или растения, също са одобрени за целите на растителната защита и са доказано безопасни от много години. Тъй като са силно специфични към тясна група вредители по растенията, те не могат да заразят хора или други организми, които не са вредители по растенията. Важно е да се подчертае, че вирусите, подобно на други микроорганизми, няма да бъдат одобрени, ако причиняват заболяване при хората.

Превод: Алеко Дянков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.