1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. ЕК предвижда облекчаване на процедурите по регистрация на ПРЗ за биоземеделие

ЕК предвижда облекчаване на процедурите по регистрация на ПРЗ за биоземеделие

Ще има промяна на Директивата за устойчива употреба на пестициди

 

Биоземеделието е в центъра новата ОСП. Заложените амбициозни цели на ЕК в стратегията "От фермата до трапезата" поставят редица предизвикателства. Едно от тях е свързано с по-лесния достъп до пазара на продукти за растителна защита и торове за биологичното земеделие. Тази тема беше във фокуса на уебинар за органичния подход към здравето на растенията.

В биоземеделието като биостимуланти и продукти за РЗ се използват продукти, съдържащи натурални и растителни съставки, като важно място има и приложението на микроорганизми, които са естествени врагове на болестите. 

Това заяви Франк Фолк, изпълнителен директор на германска компания за регистрация и маркетинг на органични продукти за РЗ.

Той обаче изрази притеснения, че тези препарати, за да навлязат в практиката, трябва да покриват същите критерии, необходими за регистрацията на химически пестициди, а и разходите са доста високи, което води до нисък интерес към регистрация на високоселективни продукти.

В отговор на това Мария Фернандез, директор на Здравни и хранителни одити и анализи в главна дирекция САНТЕ, съобщи, че ЕК взима мерки за опростяването и улесняването на регистрацията на биопестициди и микроорганизми и по-лесното им достигане до пазара с цел да се подпомогне заместването на химическите препарати. Подготвят се промени в регулациите – в момента те са на етап обществено обсъждане, а гласуването на бъде през януари 2022 г.

Мария Фернандез заяви още, че ЕК подготвя промяна на Директивата за устойчива употреба на пестициди с цел синхронизация с амбициозната стратегия От фермата до трапезата. По думите й необходимо е повишаване на вниманието към подобряване на интегрираното управление на вредителите, промотиране и използване на алтернативи на химическите продукти. На ниво държави членки се препоръчва изготвянето на наръчници за опазване на културите.

Юта Кинзле, представител на научната общност, подчерта, че е наложително да бъде развит и приложен специален регистрационен процес, адаптиран за натурални и минерални средства за растителна защита. А тяхната употреба е част от агроекологичните мерки за намаляване на натиска от болести и неприятели. Другите практики са

Ротация на културите; 

Зелено торене;

Употреба на устойчиви сортове и хибриди;

При трайните насаждения – изчистване на нападнати от болести части на растенията, механично отстраняване на плевелите;

Интелигентно управление на почвите.

Според Юта Кинзле при биоземеделието не става въпрос само за използването на безопасни продукти за РЗ, а то е цялостен и различен социален подход на фермерство.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.