1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. ЕК с насоки за справедлив зелен преход

ЕК с насоки за справедлив зелен преход

Справедливост и солидарност – това са централните опорни точки на Зелената сделка

 

Европейската комисия публикува своите предложения за политически насоки за справедлив преход към климатична неутралност, които да допълнят представения през юли пакет за осъществяване на Зелената сделка. Става дума за социални и трудови мерки, които са насочени основно към хората, чийто живот до голяма степен зависи от изкопаемите горива, и които ще са сред най-силно засегнатите от екологичните промени. 
 
Справедливост и солидарност – това са централните опорни точки на Зелената сделка. Подкрепата за хората и тяхното активно участие, осъществени чрез политически мерки, са от съществено значение за успешния преход, изтъкват от Комисията. Ако се предприемат подходящите мерки, това до 2030 година ще създаде 1 милион, а до 2050-та – близо 2 милиона нови работни места. В същото време трябва да се гарантира, че никой няма да бъде изоставен, и че Европейският съюз и държавите членки ще продължават да увеличават капацитетите си за целенасочена помощ за регионите, бизнеса, работниците и домакинствата, които ще се изправят пред нови предизвикателства.
 
За тази цел трябва да се използват всички налични инструменти и да се вземат правилните политически решения, както на европейско, така и на национално, регионално и местно ниво, се казва в насоките. С тях държавите членки се призовават да предприемат мерки, които са адаптирани към техните собствени условия.
 
Комисията предлага това да са мерки за създаване на качествени работни места и за улесняване на преминаването към такива за хора, заети например във въгледобива. В допълнение трябва да има еднакъв за всички хора достъп до добро общо и професионално образование, както и да се създадат справедливи данъчни и социалноосигурителни системи.
 
В публикуваните насоки Брюксел настоява освен това държавите членки да използват по най-добрия възможен начин широкия спектър от европейски и други финансови средства, които да помогнат за зеления преход. Такъв например е климатично-социалният фонд на ЕС, за който са заложени над 72 милиарда евро. С тези пари ще бъдат подкрепяни по-бедните домакинства и малки фирми, които са засегнати от търговията с емисии в транспорта и относно използваните за отопление горива.

Превод: Алеко Дянков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.