1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. ЕП: Националният подход е ключов за развитието на биоземеделието

ЕП: Националният подход е ключов за развитието на биоземеделието

С резолюция евродепутатите подкрепиха Плана за действие за развитието на биосектора

 

Националният подход е ключовият фактор за развитието на биологичното земеделие в Европейския съюз, смятат евродепутатите, които с резолюция подкрепиха Плана за действие на Европейския съюз за сектора.

В документа народните представители подчертават, че биологичното земеделие е ключов елемент за постигане на целите в областта на околната среда и климата и призовават за пазарно ориентирано развитие на сектора, национални и регионални подходи, както и подкрепата за научни изследвания в тази сфера. По време на дискусията в пленарната зала бяха посочени ползи от биологичното земеделие за смекчаване на изменението на климата, биоразнообразието и опазване на почвата. Изказване в пленарна направи и българският евродепутат Атидже Алиева-Вели.

Резолюцията подчертава важната роля на веригата за доставки за биологичното земеделие, която трябва да бъде възможно най-къса, регионална, сезонна и интелигентна. Поради това депутатите призовават за инвестиции, улесняващи развитието на къси хранителни вериги. Признавайки ролята, която частният сектор играе за стимулиране на търсенето на биологични продукти, евродепутатите казват, че държавите членки трябва да насърчават търговските вериги да стимулират биологичното потребление. Според резолюцията няма единен модел на земеделие, който да отговаря на всички държави и региони - страните следва да създадат свои собствени национални или регионални стратегии.

Превод: Алеко Дянков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.