1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. ЕС предлага платформа за обучение и консултации

ЕС предлага платформа за обучение и консултации

В рамките на финансирания от Европейския съюз проект Иносета е разработена иновативна мрежа за обучение и консултации на тема пръскане с препарати

 

Нова многоезична платформа за растителна защита ще повишава технологичната готовност на фермите в Европейския съюз и ще поощрява преминаването към устойчиви и екологични практики. Проектът е разработен от Кордис, Информационната служба на ЕС за наука и развитие.

Въвеждането на нови технологии и дигитализацията на селското стопанство са сред основните цели на Зелената сделка и на стратегията "От фермата до вилицата". В тази връзка фермерите и работещите в аграрния сектор се нуждаят от ефективно обучение, за да добият съответните умения и знания, с които да посрещнат новите предизвикателства.

В рамките на финансирания от Европейския съюз проект Иносета е разработена иновативна мрежа за обучение и консултации на тема пръскане с препарати. С нейна помощ трябва да се затвори празнината между високотехнологичните решения за растителна защита и обичайните методи, практикувани от фермерите в Европа. Стартиралият преди две години проект улеснява обмена на идеи и информации между науката, индустрията и земеделието, така че съществуващите научни разработки и тези на производителите на препарати да достигнат по-лесно до селските стопани.

Платформата на Иносета, достъпна на седем езика, е нов инструмент, който предлага информации за най-добрите практики, както и учебни материали, от които се нуждаят най-вече малките семейни ферми. Към днешна дата на платформата са публикувани около 300 решения, 80 проекта, 400 учебни помагала и около 190 научни статии.

Разработена е и база данни, до която достъпът е безплатен. В нея са събрани различни технологии и материали на тема растителна защита, от които всеки заинтересован може да черпи идеи и съвети за ежедневната си работа. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.