1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Френските приоритети в аграрния сектор

Френските приоритети в аграрния сектор

Париж пое европредседателството за 6 месеца

 

Суверенна, по-човешка и с нов модел за растеж. Такава Европа иска да постигне Франция по време на своето половингодишно европредседателство, започнало на 1 януари. 
"Най-добрият отговор на здравната криза, климатичните предизвикателства, цифровата революция, въпросите на миграцията и съревнованието с големите икономики е европейският отговор", се казва в началото на френската програма за следващите 6 месеца. А значението, което Париж отдава на устойчивото развитие, трябва да бъде отразено и в селското и горското стопанство и в рибарството, тъй като поставените цели в рамките на Зелената сделка вървят ръка за ръка с развитието на устойчив аграрен сектор.
 
На първо място Франция поставя реципрочността при продуктовите стандарти относно околна среда и здраве между европейските и внесените от трети страни стоки. За тази цел европредседателството ще ускори изработването на регламент, който да спре вноса на продукти, произведени на площи от унищожени гори.
 
Втората точка е намаляването на въглеродния отпечатък на европейското селско стопанство, а третата цел е да се поощряват инициативи, които допринасят за прехода към по-зелено земеделие и намаляване на пестицидите. За Франция това е един от основните елементи на стратегията "От фермата дотрапезата", чиято цел е да създаде справедливи, здравословни и екологични хранителни системи. Тук Париж ще обърне голямо внимание на алтернативни препарати за растителна защита, за да не бъдат фермерите изправени пред ситуации, в които нямат методи за борба с вредителите. 
Френското европредседателство изрично подкрепя постигнатото през лятото съгласие относно реформираната Обща селскостопанска политика и ще се постарае да направи така, че всички национални правителства да работят за осъществяването на целите на ОСП, най-вече при разработването и приемането на стратегическите планове. 
 
Превод: Алеко Дянков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.