1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Фуражна добавка намалява емисиите от кравите

Фуражна добавка намалява емисиите от кравите

Иновациите са от ключово значение за успешно преминаване към по-устойчива хранителна система

 

По предложение на Европейската комисия държавите членки одобриха пускането на пазара на иновативна фуражна добавка, която трябва да помогне за намаляване на емисиите на метан от кравите. Веществото се казва 3 (три)-нитрооксипропанол.

По този повод комисарката по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакидис изтъкна, че иновациите са от ключово значение за успешно преминаване към по-устойчива хранителна система. По думите й Европейският съюз продължава да е лидер по отношение на безопасността на храните, като същевременно се адаптира към новите технологии, които могат да направят производството на храни по-устойчиво

Намаляването на емисиите на метан, свързани със земеделието, е от ключово значение в борбата срещу изменението на климата. Одобреният продукт е преминал през строга научна оценка от Европейския агенция за безопасност на храните, която заключи, че е ефикасен за намаляване на емисиите на метан от млечните крави.

След като решението бъде прието от Комисията, се очаква през следващите месеци фуражната добавка да стане първата по рода си, предлагана на пазара. Смята се, че продуктът ще допринесе за екологизирането на селското стопанство и за целите на стратегията "От фермата до трапезата". Изчислено е, че ще намали емисиите на метан при млечните крави с между 20 и 35 процента, без това да се отразява на производството. Употребата му е безопасна за кравите и потребителите и не влияе върху качеството на млечните продукти. Доклад за 2021 г. от Програмата на ООН за околната среда заключава, че емисиите от животните – от оборски тор и изпражнения – представляват приблизително една трета от причинените от човека емисии на метан.

Превод Алеко Дянков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.