1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Министър Иванов: С усилени темпове работим по Стратегическия план заедно със земеделците

Министър Иванов: С усилени темпове работим по Стратегическия план заедно със земеделците

Ще се търсят начини средствата да бъдат насочвани както за подпомагане по обвързаната подкрепа и за други интервенции по първи стълб на ОСП, така и по втори стълб чрез ПРСР

 

Предстоят срещи с бранша през тази седмица, на които ще се обсъдят и предложат решения за важните въпроси в секторa.

„Работим с усилени темпове по изготвянето на Стратегическия план за земеделието“, това заяви министърът на земеделието Иван Иванов в ефира на БНР. Той припомни, че основните рамки на стратегическия документ са уредени от Регламент 2021/2015 ЕС, но е важен и индивидуалният подход, който ще устрои всяка държава. „Анализът, който започнахме да правим от първия ден вече е почти готов. Влезли сме в крачка и работим по документа. Част от въпросите ще обсъдим и на срещите, които предстоят тази седмица с бранша”, увери министърът. По думите му, до края на февруари, началото на март т.г. трябва да има завършен документ. Министърът уточни, че се работи по 9 варианта на стратегическия документ, всеки от които със съответните калкулации, които ще се обсъждат заедно с бранша, като ще бъде избран такъв, който да отговаря най-много на изискването да няма дисбаланс между подкрепата в браншовете.

Министърът подчерта, че ще се търсят начини средствата да бъдат насочвани както за подпомагане по обвързаната подкрепа и за други интервенции по първи стълб на ОСП, така и по втори стълб чрез ПРСР. Министър Иванов информира, че механизмът за одобрение на документа е направен така, че предстои да се потърси външен оценител на финансовите мерки, като всички решения ще бъдат подкрепени с експертиза. По отношение сроковете на представянето на документа министър Иванов изрази своето неудовлетворение от оставянето на документа за придвижване от настоящия екип в толкова кратък срок.

Беше припомнено, че Стратегическият документ се разработва на базата на задълбочени предварителни анализи, като експертите от министерството са разработили редица интервенции, които да стимулират развитието на  устойчив и конкурентоспособен селскостопански сектор.

По отношение на таваните, министърът припомни, че при взимането на решението, трябва да бъдат съобразени и постигнатите договорености от коалиционното споразумение.

Суми агро - 01

Министър Иванов подчерта, че по всички въпроси Министерство на земеделието е в тясно сътрудничество с браншовите организации, които пряко участват и в работата на Тематичните работни групи, като целта е заедно да се постигнат най-добрите решения за сектора.

По отношение  на по-общата картина, министър Иван Иванов подчерта, че моментът е неблагоприятен за българското земеделие и цените на енергоресурсите неминуемо ще се отразят на българския продукт. Той увери, че в следващите дни предстои обсъждане на бюджета във всички негови аспекти. Той обясни, че ще бъдат водени разговори с Министерство на финансите, за един увеличен ресурс за държавни помощи, за да може максимално рационално да се използва той за интервенции в подкрепа на земеделските производители. Министърът припомни в този контекст, че Министерство на земеделието направи преди началото на тази година прехвърляне на ресурс от подпомагането на производителите на полски зеленчуци към тези на оранжерийни.

Във връзка с въпрос за проверките за акцизите, министърът посочи, че те ще помогнат за осветляването на сектора и ще го направят по-конкурентоспособен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.