1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Как се работи в екип по ПРСР

Как се работи в екип по ПРСР

Как Даниел Постолов направил стопанството си устойчиво с помощта на подмярка 6.1

 

След дълги години като банков служител, един ден Даниел Постолов тръшнал вратата на офиса зад гърба си и тръгнал към родното си село Еремия. За да създаде една от най-красивите черешови градини в Кюстендилско. Защото така е научен от своя баща. А кръвта вода не става.

След близо 10 години труд в градината, днес Даниел е удовлетворен от своето решение. „Човек трябва да постигне мир и съгласие със своето вътрешно Аз. Да разбере каква дарба има и да надгражда в живота си – със смирение и постоянство“, казва Постолов.

И понеже имал рутина в работата с документи, решението да кандидатства по ПРСР било логично. Така се озовал в териториалния офис на НССЗ – Кюстендил и срещата с главния експерт на службата Ивона Новакова дала ползотворен резултат. Днес Даниел успешно изпълнява проект по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от ПРСР 2014-2020. Финансирането е в размер на левовата равностойност на 25 хил. евро, като подпомагането се изплаща на два транша.

Със средствата Постолов е увеличил своите площи, като е включил и трайни насаждения с биоджанки. Неговата страст обаче са черешите. Чудната градина край Еремия, педантично и умно поддържана, е 22 дка с череши и сливи, а заложените площи с биоджанки са 7 дка. А главният експерт и координатор на НССЗ – Кюстендил Ивона Новакова казва: „Даниел Постолов продължава една семейна традиция в овощарството. Той дойде подготвен в нашия офис – знаеше какво иска. Ние помогнахме да извърви този път, за да превърне своето стопанство в устойчиво“.

Националната служба за съвети в земеделието има 27 териториални офиса в страната, предстои изграждането и на общински такива. Тя е добър помощник на младите и на малките земеделски стопани, защото предоставя безплатни консултантски услуги по мерки от Програмата за развитие на селските райони – от съвети за подходяща стопанска дейност, през проучване на почвено-климатичните условия, до изготвянето на бизнес план и успешното му изпълнение. Експертите на службата съпътстват фермера в целия процес по изготвянето и изпълнението на един проект. Така спестяват средства и време на всеки стопанин.

Даниел Постолов разчита на експертната консултантска помощ на главния експерт и координатор на НССЗ – Кюстендил Ивона Новакова

„Ако трябваше сам да ги правя нещата, този проект нямаше да се случи. Изключително съм благодарен на експерта от Националната служба за съвети в земеделието Ивона Новакова – нейната помощ е неоценима“, говори с респект Даниел Постолов.

Така се работи в екип по ПРСР – страните трябва да се допълват. От една страна е меракът, от друга – познаването на административните правила. И когато се мисли в една посока – нещата просто се получават. Въпреки кризите, черешите наливат плод всяка година. Както всъщност винаги е било.

Към днешна дата резултатът е отличен - един потомствен овощар е щастлив в своята градина, защото прави онова, към което го води сърцето. Един експерт от Националната служба за съвети в земеделието е удовлетворен от своята работа – помогнал е на още един стопанин да сбъдне мечтата си.

Автор: Анета Божидарова

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.