1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Какви инвестиции могат да бъдат направени по отворената подмярка 4.1 от ПРСР

Какви инвестиции могат да бъдат направени по отворената подмярка 4.1 от ПРСР

Вие питате – консултантът отговаря

 

Допустими ли са разходи по подмярка 4.1 от ПРСР за закупуване на машини за обеззаразяване на семена?

Отговорът е да. Обеззаразяването е част от цялостната земеделска дейност по отглеждане и добиване на продукция.

Възможно ли е да се кандидатства за машини за преработка на млечни продукти?

По подмярката не са допустими инвестиции в машини за производство на млечни продукти, тъй като има отделна подмярка 4.2, по която може да бъде направена инвестиция в мини или мобилни мандри, чрез която фермерите да преработват своята продукция.

Има ли ограничение в мощността на фотоволтаичните системи, допустими за подпомагане?

Има ограничение, то трябва да е съобразено с производствения обем на съответното предприятие. Недопустима е фотоволтаична инсталация, която надвишава капацитета на производство. Второто ограничение е в количеството произвеждана електроенергия - тя не бива да надвишава 1 мегават.

Могат ли да бъдат закупени мобилни складове?

Машини или съоръжения за съхранение, в случая чували, в които да се съхранява зърно или силаж, могат да бъдат закупени. Това също е част от процесите в зърнопроизводството и животновъдството. В този случай фермерите ще ползват приоритет по критерий 4.4 за иновации. Кандидатите няма да попадат в ограничението за 25 хил. евро за земеделска техника, тъй като тези машини се водят оборудване и се ползват само в складовото стопанство.

По подмярка 4.1 могат ли да бъдат изградени оранжерии или да бъдат закупени инсталации за поддържане на микроклимат в тях?

Да, средствата обаче са различни за всеки кандидат и зависят от размера на оранжерията, културата, начина й на отглеждане. Такива кандидати също получават допълнителни точки за внедряване на иновации и цифровизация.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.