1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Критериите за подбор на проекти по подмярка 7.2 ще осигурят на общините равен старт при кандидатстването

Критериите за подбор на проекти по подмярка 7.2 ще осигурят на общините равен старт при кандидатстването

 

Критериите за подбор на проекти при предстоящия прием по подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ от ПРСР 2014-2020 г. ще бъдат обективни и ще осигурят равен старт на общините при кандидатстването“. Това заяви заместник-министърът на земеделието Момчил Неков в онлайн включване в организирана от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) регионална дискусия. В срещата участват кметове и председатели на общински съвети от Североизточен район за планиране, като тя се провежда днес в к.к. Албена.

По подмярка 7.2, която е част от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“, ще се приемат проекти в четири направления, като е определен следният максимален бюджет за едно проектно предложение:

-           за водоснабдяване – 1,5 млн. евро максимален бюджет за проектно предложение;

-           за пътища - 1,5 млн. евро максимален бюджет за проектно предложение;

-           за улици и тротоари – 1 млн. евро за максимален бюджет за проектно предложение;

-           подобряване на енергийна ефективност в общински сгради – 0,5 млн. евро максимален бюджет за проектно предложение.

„Всички проекти трябва да бъдат изпълнени и платени до 2025 г. Очакваме да кандидатстват към 170 – 180 общини“, коментира заместник-министърът. Той допълни, че измененията в мярката трябва да бъдат одобрени от Комитета за наблюдение и нотифицирани от Европейската комисия, а общините ще кандидатстват на конкурентен принцип.

Във връзка с подготовката на стратегии от страна на общините за подхода ВОМР за програмен период 2023 – 2027 г. Момчил Неков информира представителите на местната власт, че благодарение на Стратегическия план има възможност да бъде увеличен броят на местните инициативни групи от 64 на 100. Това е резултат от увеличеното на 60% национално съфинансиране по втори стълб в Стратегическия план.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.