1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Любов, ентусиазъм, отговорност, упоритост в 10 БИОистории

Любов, ентусиазъм, отговорност, упоритост в 10 БИОистории

Гласувайте за вашия фаворит, представен в предаването „Био-то: Можем ли повече?“

 

Пътуването на АГРО ТВ в търсене на най-вдъхновяващ биопроизводител започна през август 2021 г. във врачанското с. Лик и завърши през юни 2022 г. в пловдивското с. Тюркмен.

Посетихме 10 биоферми, за да разберем как се произвежда биологична храна в синхрон с опазването на природата и биоразнообразието. И още – търсихме отговори на въпросите: може ли био-то да бъде мисия за повече български земеделци, как Европа ги подкрепя и как трябва да се стимулира развитието на биопазара? Можем ли да се справим с амбициозните цели на ЕС за бурно развитие на биоземеделието? Отговорите – в предаването „Био-то: Можем ли повече?“

Енергийно независима ферма, използваща дигитални технологии за управление, ни представи Мирослав Пешовски, който заедно със своето семейство прави устойчив бизнес. В село Лик видяхме богата семейна кошница, пълна с жива храна – цветна и вкусна, а Мирослав ни разказа как с много любов, ентусиазъм и предприемчивост върви по пътя на био-то. Вижте неговата история: https://bit.ly/3OLxuzk

След това продължихме към Плевенския район, където Пламен Газянов отглежда биосертифицирани площи с орехи и лешници. Споделя, че биопроизводството е начин на живот, страст и предизвикателство и определя опазването на околната среда като своя мисия. Пламен Газянов има и биосертифициран цех за преработка на ядките и предлага на фермерски пазари богата палитра от продукти – тахан, студено пресовани масла, тахан-халва. Вижте неговата история: https://bit.ly/3bXDXJ1

„Младите земеделци трябва да бъдат насърчавани да се занимават с биопроизводство“, казва третият герой в нашата БИОпоредица. Неговото име е Александър Нанов и може да го срещнете на фермерския пазар пред земеделското министерство. В сезона на малините. И то био. Произведени с грижа и любов.

Вижте неговата история: https://bit.ly/3ynbUdF

Четвъртата ни дестинация беше в Югозападна България – при енергичната и сладкодумна Росица Телкеджийска, чиито биозеленчуци може на намерите в големите търговски вериги. „Земеделието възпитава на търпение, земеделието ни връща към природата, казва младата фермерка. И допълва: За да се стимулира развитието на биопроизводството, е необходимо обединение, обучение и механизация.“

Вижте нейната история: https://bit.ly/3uvHULf

След като опитахме вкусните биокраставици и биопипер, произведени в семейната оранжерия на Росица, тръгнахме към Калофер, за да се срещнем с дългогодишния пчелар Николай Караколев. Пчелинът му е разположен на северните склонове на Средна гора. Качествена ли е продукцията, пазар за нея има, убеден е Николай и вярва, че биопроизводството не е мода, а е начин на живот.

Вижте неговата история: https://bit.ly/3uvpvOO

И понеже медът отлично се съчетава с чай, решихме да отидем в Искърското дефиле на гости на една чаровна дама Виолета Йотова, производител на био мурсалски чай, която ни посрещна с думите:

„По-трудно се прави земеделие без химия, но си заслужава.“ Според нея пазарът на биопродукти у нас се развива възходящо, а за да се разширяват биосертифицираните площи, са необходими допълнителни компенсации за биоземеделците. Вижте нейната история: https://bit.ly/3IlI9ym

„Произвеждаме биосертифицирани млечни продукти - кашкавали, сирена, бурата, сладолед. Освен животни, имаме и бионасаждения от арония, малини, череши и вишни“, сподели следващата вдъхновяваща дама Албина Ясинская. За нея е много важно опазването на околната среда и биоразнообразието. Субсидията дава допълнително спокойствие, но по-важното е да вярваш в това, което правиш, казва Албина.

Вижте нейната история: https://bit.ly/3NTWGlP

И от село Розино, се насочихме към Ботевградския регион, където на чаша био ябълков сок си поговорихме с пионера в биопроизводството у нас – Цветан Цеков.

„Здраве и дълголетие се постигат със здрава и чиста храна. Това е единственият начин на стопанска дейност - отглеждайки по принципите на биологичното производство, да запазиш природата на 100% такава каквато е“, споделя биологичният овощар, чието стопанство включва 370 дка биосертифицирани градини с ябълки, круши и вишни.

Вижте неговата история: https://bit.ly/3uxgyoh

Малко преди старта на черешовата кампания, се насочихме към Кюстендилско, за да посетим дългогодишния „черешар“ Теодор Антов, за когото „производството на биопродукти е въпрос на чест“. Доволен е от субсидиите за биопроизводство и смята, че без тях е невъзможно да се направи една такава 90 дка биосертифицирана градина.

Вижте неговата история: https://bit.ly/3uvNWf2

И последната спирка на нашето пътуване в търсене на най-вдъхновяващ биопроизводител беше в пловдивското село Тюркмен, където семейната традиция в земеделието се следва от няколко поколения. Младият и усмихнат Сава Савов казва:

„Избрах био-то заради по-добрата реализация на продукцията и по-добрата конкурентоспособност на стопанството“, което е изградено с помощта на мярка Млад фермер.

Вижте неговата история: https://bit.ly/3ymkRE2

Ако имате фаворит, който според вас заслужава титлата „Най-вдъхновяващ биопроизводител“ може да гласувате за него: https://bit.ly/3IiquYt

Конкурсът за най-вдъхновяващ биопроизводител е част от Информационната кампания по проект „ОСП – научи повече“, която се изпълнява от АГРО ТВ, в партньорство с www.agro.bg и списание АгроКомпас, с финансовата подкрепа на програмата IMCAP на Европейския съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.