1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. На каква подкрепа ще разчитат малките земеделски стопани от следващата година

На каква подкрепа ще разчитат малките земеделски стопани от следващата година

Облекчени административни условия и по-голяма добавена стойност за фермерите

 

От 2023 г. се предвижда малките земеделски стопани да бъдат сред приоритетите на аграрната политика.

Интервенция „Плащания за малки земеделски стопани“ е планирана в стратегическия план по ОСП. Интервенцията „Плащания за малки земеделски стопани“ е опростена алтернатива за плащане на кръгли суми на земеделски стопани, при облекчени административни условия и с по-голяма добавена стойност за фермерите.

Бенефициентите на кръгла сума няма да бъдат освободени от изискванията за условност, схемата не е допълняема на другите, не би могла да бъде обвързана с животни, или с еко-схеми, като допълнителен качествен елемент, създаващ условие за по-високо плащане. Интервенцията е за дребните земеделски стопани на ежегодна база, които са подали заявление по базовата схема. Кандидатите по схемата следва да изпълняват минималните изисквания за получаване на директни плащания, за да могат да се възползват от целевото подпомагане. По този начин ще се осъществи подпомагане за достатъчно надеждни земеделски доходи и устойчивост и ще се подобри продоволствената сигурност.

С оглед на уязвимостта на дребните земеделски стопани и важността на запазването им в земеделските райони, се предвижда годишно плащане под формата на еднократна сума от 1250 евро, която заменя директните плащания. Годишното плащане отразява потребността от подпомагане на доходите на земеделските стопани, с цел сближаването им със средното равнище на доходи в другите сектори в икономиката, както и необходимостта от повишаване на ефективността на подкрепата и увеличаване на икономическия потенциал на малките и средни стопанства.

Малката площ, която стопанисват дребните фермери, носи малък екологичен ефект, респективно - оказва незначително въздействие върху спазването на стандартите в рамките на предварителните условия. Във връзка с това, малките земеделски стопани - бенефициенти по интервенцията ще подлежат на опростена система за контрол във връзка със спазването на предварителните условия съгласно чл. 83(2) а) и чл. 83 (6) е) от Хоризонталния регламент.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.