1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Насоките за кандидатстване по подмярка 6.3 по ПРСР са публикувани за обществено обсъждане

Насоките за кандидатстване по подмярка 6.3 по ПРСР са публикувани за обществено обсъждане

Всеки може да се запознае предварително с обявените условия и изискванията по подмярката

 

Министерството на земеделието, храните и горите публикува за обществено обсъждане насоките за кандидатстване по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.).

Общият размер на безвъзмездна финансова помощ по процедурата е близо 40 млн. лева, с което се цели да бъде ускорена модернизацията и технологично обновление на малките земеделски стопанства, като се повиши тяхното икономическото развитие. Кандидатстването и оценката на предложенията ще бъде изцяло електронно чрез  Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН 2020), а приемът се очаква да бъде отворен в края на ноември.

Максималният размер на средствата за един кандидат е до 30 хил. лева, като изплащането им ще се извършва на два етапа. Първото плащане ще бъде на стойност близо 20 хил. лева и ще се реализира до два месеца след сключване на административния договор. Окончателното плащане ще се извърши след точно реализация на бизнес плана, което ще се удостовери с проверка на място от Държавен фонд „Земеделие“-Разплащателна агенция.

Потенциалните кандидати трябва да се регистрирани земеделски производители и притежават стопанството със стандартен производствен обем (СПО) между левовата равностойност на 2000 евро и 7999 евро, включително.

Всеки може да се запознае предварително с обявените условия и изискванията по подмярката на https://www.mzh.government.bg/bg/politiki-i-programi/programi-za-finansirane/programa-za-razvitie-na-selskite-rayoni/

Заинтересованите лица могат да предоставят предложения и коментари по публикуваните насоки в срок до 19 ноември 2021 г. чрез ИСУН 2020 или на електронна поща: rdd@mzh.government.bg.

Припомняме, че малките земеделски стопани ще могат да ползват услугите на Национална служба за съвети в земеделието, която предоставя безплатно специализирани консултантски услуги, включително и изготвяне на бизнес планове по подмярката.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.