1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Общата селскостопанска политика след 2023 г.

Общата селскостопанска политика след 2023 г.

Над 100 фермери гледаха онлайн уебинара, организиран от Представителството на ЕП у нас

 

Какви промени ще донесе за земеделците новата Обща селскостопанска политика – на тези въпроси отговориха участниците в уебинар, организиран от Представителството на ЕП у нас. Модератор на форума беше анализаторът Николай Вълканов, участниците в него – зам.-министърът на земеделието Момчил Неков, евродепутатът и член на комисията АГРИ в ЕП Атидже Алиева – Вели, както и Снежана Благоева, пълномощен министър в Специалния комитет по селско стопанство в Брюксел.

След 2023 г. страната ни ще продължи да прилага схемите за обвързана подкрепа. Запазва се и преходната национална помощ, а референтна става 2018 година, съобщи Снежана Благоева. Фокус се поставя върху малките и средните стопани, като за тях са заложени фиксирани бюджети, които отговарят на целите за постигане на екологизация в земеделието – 35% по Втори стълби /ПРСР/ и 25% по Първи стълб – директни плащания.

3% от пакета за директни плащания ще бъде насочен към младите земеделци. Новост в Общата селскостопанска политика е т. нар. социална условност, която гарантира правата на работещите в земеделието. Тя ще започне да се прилага от 2025 година. Специална подкрепа е заложена за пчеларите, за секторите „Лозарство“ и „Плодове и зеленчуци“, каза още Снежана Благоева.

До края на месец март Европейската комисия ще излезе с първа оценка по Националните стратегически планове, затова е важно България да представи своя в спешен порядък, заяви евродепутатът Атидже Алиева – Вели. Окончателната оценка по стратегическите планове ще бъде дадена до месец юни.

България закъснява със своя стратегически план заради политическата криза у нас през последната година и половина, припомни зам.-министър Момчил Неков. Той потвърди, че фокус на българските политики в земеделието ще бъдат малките, средните и младите земеделски стопани – какъвто акцент е поставен върху тях и в новата ОСП. Чрез Националната служба за съвети в земеделието, стопаните ще бъдат консултирани, а по инвестиционните мерки ще има прием всяка година, каза още Неков. Важен фокус е и обучението на стартиращите в земеделието.

За да бъдат изправени чувствителните сектори на крака, най-силният инструмент е обвързаната подкрепа и тази за групи и организации на производители, подчерта Снежана Благоева. Тези мерки могат да сработят ефективно, само при ясно поставени цели, припомни Атидже Алиева – Вели. Според нея, страната ни прави пропуск, като не се възползва достатъчно от кохезионните фондове и от други европейски програми. Стратегическият план е жив организъм и България трябва да е подготвена да прави промени по него, за да изпълни целите на Зелената сделка, подчерта Вели. И заяви, че трябва да бъде намерен балансът между целите и заложените интервенции – новата ОСП позволява достатъчна гъвкавост в тази посока.

Средства за земеделие има, важно е правилно да бъдат разходвани, обобщи дискусията модераторът Николай Вълканов.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.