1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Петя Ставрева: Министерството на земеделието да разпише интервенции за дългосрочно мотивиране на младите фермери

Петя Ставрева: Министерството на земеделието да разпише интервенции за дългосрочно мотивиране на младите фермери

Аграрната наука е важна основа за приобщаване на младите хора в земеделското производство

 

Министерството на земеделието да разпише такива интервенции, които дългосрочно да мотивират фермерите, младите хора да се занимават със земеделско производство. За това апелира Петя Ставрева, председател на Обединени земеделци. По думите й мярка „Млад фермер” не е показала много устойчиви резултати досега, защото част от фермерите, след като са изпълнили петгодишния си план и са получили субсидията, не са останали в земеделското производство.

Както вече е ясно, 3% от бюджета на ОСП трябва да бъде предоставен на млади земеделски стопани. Новата аграрна политика трябва да насърчава подновяването на генерациите в земеделието, защото с подкрепата на младите фермери днес, ще си гарантираме продоволствена сигурност утре. Младите фермери се нуждаят от подобрен достъп до земя, финансиране, знания и умения.

„Ние имаме аграрни институции, университети, професионални гимназии, които подготвят специалисти в областта на земеделието и агробизнеса. Те могат да бъдат една много важна основа за приобщаване на младите хора в земеделското производство. Няма как да имаме устойчиво земеделие, ако няма млади хора“, посочи Петя Ставрева.

Освен подкрепа на младите фермери, Петя Ставрева е категорична, че новата ОСП трябва да продължава да гарантира доходите на земеделските производители. Също така - усвояването на средствата да води до устойчиво развитие на земеделието и субсидиите да достигат както до дребните, така и до средните и едрите фермери.

Петя Ставрева високо оценява ролята на ОСП за развитие на българското земеделие. Според нея националният бюджет е крайно недостатъчен да финансира дейностите по линия на земеделското производство. Затова чрез ОСП Европейският съюз компенсира доходите на земеделските стопани и финансира модернизацията на земеделския сектор. „Смятам, че ОСП е ключова по отношение на развитието на всяка една държава членка, защото тази политика гарантира продоволствената сигурност. Много е важно как ние превеждаме ОСП на български. Т.е. как европейските програми в национален мащаб са разписани и как могат да осигурят достоен живот на българските фермери и да гарантират техните доходи, сигурност и работа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.