1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Преразпределителното подпомагане от 2023 г. – насочено към малки и средни стопани

Преразпределителното подпомагане от 2023 г. – насочено към малки и средни стопани

Планираната единична сума през първата година на прилагане ще е около 107,59 евро/ха

 

Интервенцията „Допълнително преразпределително подпомагане на доходите за устойчивост“ в Стратегическия план на България за периода 2023-2027 е инструмент за ефективно насочване на подпомагането към малките и средните по размер земеделски стопанства. Интервенцията представлява необвързано с производството плащане на хектар, което се предоставя като допълнително финансово подпомагане за първите 30 хектара на земеделските стопанства в страната, с максимален размер на стопанствата до 600 хектара.

В обхвата на подпомагането се включват всички малки и средни земеделски стопанства в сектора на плодовете и зеленчуците и в сектора на житните, маслодайните и протеиновите култури, съгласно Анализа за структурата на стопанствата, които не могат да се възползват от предимствата на икономиите на мащаба на големите стопанства.

Допустимите бенефициенти са земеделските стопани, които имат право на плащане по интервенцията „Основно подпомагане на доходи за устойчивост“. Планираната единична сума през първата година на прилагане се прогнозира за бъде около 107,59 евро на хектар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.