1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Светозар Гичев: Без евросредства, нямаше да създадем фермата

Светозар Гичев: Без евросредства, нямаше да създадем фермата

Светозар Гичев
Светозар Гичев

Субсидиите на глава животно също покриват част от разходите

 

Любовта към животните, упоритостта и евросредствата – това са основните причини двамата братя Светозар и Виктор Гичеви да продължават да развиват успешно животновъдство и да произвеждат висококачествено мляко.

Устойчиво производство, модерни технологии на отглеждане, отлична селекция, рекорди по млечност. Зад всичко това стои трудът и упоритостта на младите животновъди. Те отглеждат крави, порода Австрийски Симентал, млечен тип, като постигат 27 литра средна млечност от крава. Кравите дават гъсто и хубаво мляко, маслеността не пада под 4%, протеинът е висок.

Виктор Гичев

Виктор Гичев

Лично двамата братя са закупили животните от Австрия със собствени средства. Категорични са, че добрата генетика трябва да разгърне потенциала си с добри условия на отглеждане и хранене.

Хвалят се, че през 2020 г. са получили награда за крава с най-висока млечност при порода Симентал.

„Имаме крава, която е рекордьорка, с дневна млечност 64 литра на ден. По-важна обаче е устойчивата млечност“, сподели Светозар.

Той е ветеринарен лекар и се грижи за ежедневната работа във фермата, а брат му - Виктор, който е завършил финанси, отговаря за документацията. Виктор е носител на наградата Млад фермер за 2020 г. на фондация Еврика. Наред с това е и директор на отдел организация на състезания на Българската федерация по ски.

Фермата работи с една от най-добрите мандри в България. Братята са доволни от цената на млякото, въпреки че биха искали да е по-висока.

„Добре, че са субсидиите на глава животно – те ни оправят натрупаните дългове през годината“, казва Светозар.

Фермата е финансирана със собствени средства и чрез ПРСР по подмярка 4.1. Инвестициите включват изграждането на стопанството и закупуване на оборудване за отглеждането на животните – поилки, скрепер, доилна зала, фуражораздаващо ремарке и др.

„Без европейските средства нямаше да направим тази кравеферма“, категоричен е Светозар.

Мечтата на младите фермери е да инвестират в робот за доене на кравите, но първо трябва да изплатят кредита по първия проект.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.