1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Удвояват финансирането за опазване на биоразнообразието

Удвояват финансирането за опазване на биоразнообразието

Климатът остава приоритет за Европейската комисия

 

Климатът остава приоритет за Европейската комисия, а напредък по темата вече има. Това подчерта председателят на институцията Урсула фон дер Лайен в годишния си отчет за състоянието на Съюза. Тя обобщи и целите за следващата година, по които ще работи с екипа си.

Eвропейският съюз ще създаде нова програма за работа на младите, ще работи върху нов отбранителен съюз и ще се стреми да вземе лидерството в производството на електронни чипове. Това обяви като цели председателят. Климатът обаче беше темата, с която тя започна речта си и подчерта, че Общността отбелязва напредък.

„Миналата година в своето изказване споменах, че нашата цел е намаление с поне 55% процента вредни емисии до 2030 година. От тогава насам заедно успяхме да превърнем климатичните си цели в правни задължения. Ние сме първата, водеща икономика в света, която представя цялостен набор от нормативни актове, за да постигнем целта. Виждате, че когато говорим за подробностите, нещата са много сложни, но целта е много ясна. Ще поставим етикет с цена на замърсяването. Ще имаме по-чисти автомобили, самолети. Ще гарантираме, че по-големите климатични амбиции вървят ръка за ръка с още по-големи социални амбиции, защото този „Зелен преход“ трябва да е справедлив и ето защо предлагаме нов социален фонд за климата, за да се справим с енергийната бедност. 34 милиона европейци в момента са енергийно бедни“, заяви Урсула фон дер Лайен.

„Искам с гордост да заявя днес, че Европейският съюз ще удвои външното финансиране, що се отнася до биоразнообразието и то ще е насочено най-вече към уязвимите държави“, добави председателят на Европейската комисия.

Урсула фон дер Лайен съобщи, че ще бъдат предоставени допълнителни 4 млрд. евро годишно за борба с изменението на климата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.