1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Въглеродното земеделие е шанс за стопаните, смятат от Копа и Коджека

Въглеродното земеделие е шанс за стопаните, смятат от Копа и Коджека

До края на 2022 г. ще има законодателно предложение за сертифициране на методите за поглъщане на въглеродния диоксид

 

Европейската комисия прие съобщението относно устойчивите въглеродни цикли, както беше обявено в стратегията "От фермата до трапезата". В своя позиция фермерските организации Копа и Коджека приветстват включването на въглеродното земеделие в политическия дневен ред и възможностите за капитализация на потенциала на селското стопанство да се бори срещу климатичните промени, за да постигне една по-зелена Европа.

В съобщението на Брюксел се предлага нов бизнес модел, който поощрява практики за управление на почвата, които допринасят за поглъщане на въглероден диоксид, използвайки жива биомаса, почвата или мъртва органична материя. Копа-Коджека високо оценяват, че Комисията признава, че тези практики зависят до голяма степен от мястото на тяхното прилагане, и че няма как да има единен подход за всички държави.

В своето съобщение Брюксел посочва предизвикателствата, пред които фермерите ще бъдат изправени, ако прилагат въглеродно земеделие, в т.ч. финансови тежести, не добре развити консултантски услуги, административни пречки и разходи по мониторинга. Комисията дава и примери за подобрено управление на земята, които влияят положително върху улавянето на въглеродния диоксид. Въпреки това фермерските организации критикуват, че в предложението не е включено използването на органични торове, които носят ползи за улавянето и съхранението на вредните емисии, биологичното разнообразие, почвите и водите.

Според Копа и Коджека въглеродното земеделие е само част от решението в борбата срещу климатичните промени и не бива да заменя други мерки за намаляване на емисиите. Земеделският и горският сектор се нуждаят от яснота, както и от признанието за техния принос към опазването на климата, се казва още в изявлението на двете организации.

Превод: Алеко Дянков


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.