1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. За осми път връчиха Европейската пчеларска награда

За осми път връчиха Европейската пчеларска награда

Отличени са френски проекти с принос в опазването на пчелите

 

В Брюксел за осми път бяха връчени отличията на Европейската пчеларска награда. Тя е създадена от Европейската организация на собствениците на земя и от Асоциацията на европейските производители на агротехника и се дава за постижения в областта на здравето на опрашителите и за селскостопански практики, които не вредят на пчелите.

Тази година наградата е под патронажа на словенския евродепутат Франц Богович и беше връчена в две категории. За "полезни за пчелите селскостопански практики" беше отличен френски проект, който подкрепя фермери, които пролетно време засяват цветни лехи край своите ниви, както и междинни култури през лятото. За целта инициаторите на проекта са създали онлайн-портал, където всеки желаещ да участва фермер може да се регистрира и да кандидатства за финансова помощ. На сайта могат да се запишат и пчелари, като по този начин се създават контакти между тях и участващите в проекта фермери.

Втората категория е за иновативни технологични проекти. Там носителят на тазгодишната награда също е френски проект, който има за цел да предпазва пчелите от излагането на препарати за растителна защита. На създадения за целта сайт регистрираните фермери обявяват кога и с какви препарати ще пръскат, така че пчеларите в съседство да имат достатъчно време да затворят кошерите, за да предпазят своите пчели.

Връчвайки отличията, Богович коментира, че през годините на своето съществуване Европейската пчеларска награда е имала голям принос за опазването на опрашителите и е помогнала тяхната роля за селското стопанство да стане широкоизвестна в обществото.

През тази година за наградата бяха подадени 28 кандидатури от 12 европейски държави. На церемонията по връчването присъстваха повече от 60 пчелари, политици, собственици на земя и представители на хранително-вкусовата индустрия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.