1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Заместник-министър Момчил Неков: Подмярката за демонстрационни дейности по ПРСР ще донесе пряка полза за земеделските производители

Заместник-министър Момчил Неков: Подмярката за демонстрационни дейности по ПРСР ще донесе пряка полза за земеделските производители

Периодът на прием е 18 юли – 30 септември 2022 г.

 

„Подмярката за демонстрационни дейности по ПРСР ще донесе пряка полза за земеделските производители и ще им покаже стъпка по стъпка как да ползват добри практики и да усвоят новите технологии в сектора“. Това заяви заместник-министърът на земеделието Момчил Неков по време на кръгла маса за подмярка 1.2 „Демонстрационни дейности и действия по осведомяване“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020, организирана от Национална селска мрежа.

„Отварянето на подмярката е важно предвид бързото развитие на технологиите. Знанията, демонстрирани на практика, могат да повишат конкурентоспособността на стопаните и да се превърнат в ключ към техния успех.  Земеделските производители и заетите лица в техните стопанства ще имат възможността да се запознаят с добри производствени практики и иновации в областта на селското стопанство. Виждаме сериозен интерес, като е важно ресурсът да бъде изразходван ефективно и ефикасно“, посочи заместник-министърът.

Той посочи, че подмярката се отваря за първи път, като допустими бенефициенти по нея са висши училища, професионални гимназии, научни институти и научни центрове (ССА), опитни станции /Държавно предприятие „Научно-производствен център“ (ССА).

Експерти от Министерството на земеделието посочиха, че периодът на прием е 18 юли – 30 септември 2022 г., а срокът за изпълнение на одобрените проекти е 30 месеца. Предвиден е бюджет от 15 000 000 евро, като максималният размер на разходите за един проект, представен от един кандидат е 500 000 евро. Допустимите разходи за инвестиции, които не са задължителна част от проекта, са в размер до 100 000 евро, при интензитет на безвъзмездната финансова помощ до 100 % от одобрените разходи. Кандидатите трябва да разполагат със собствени демонстрационни обекти от типа на учебно-опитни полета, изследователски опитни полета, учебни или изследователски лаборатории, както и да отговарят на изискванията за бенефициент, посочени в чл. 25, ал. 2 от ЗУСЕФСУ.

Благодарение на демонстрационните дейности, теми като биологично земеделие; прецизно земеделие; хуманното отношение към животните; ресурсната ефективност; безопасност на храните; социално-икономическата устойчивост; биоразнообразие и агроекология, които понякога звучат неразбираемо за определена част от земеделските стопанства, чрез демонстрации на практика могат да станат приложими в бизнеса на стопаните и значително да подобрят техните икономически резултати, коментираха участниците в срещата.

Момчил Неков заяви пред представителите на образованието и науката:

„Имаме безпрецедентен ресурс за следващия програмен период, целта ни бе да постигнем конкурентоспособно земеделие. От вас зависи колко бързо ще бъдат усвоени новите технологии чрез демонстрационните дейности“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.