1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Заместник-министър Събев: До 30 ноември ще бъде отворен приемът за стартова помощ на малки земеделски стопанства

Заместник-министър Събев: До 30 ноември ще бъде отворен приемът за стартова помощ на малки земеделски стопанства

Снимка:

Oбщият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е близо 40 млн. лева

 

До 30 ноември 2021г. ще бъде отворен приемът по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони. Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите и ръководител на Управляващия орган на ПРСР Георги Събев при откриване на видеоконферентна среща на Тематичната работна група по обсъждане проекта на насоки за кандидатстване по подмярката със заинтересованите страни. По думите му, с прилагането на стартовата подкрепа се цели да бъде ускорена модернизацията и технологично обновление на малките земеделски стопанства, като се повиши тяхното икономическо развитие. Той посочи още, че с приоритет ще се разглеждат проекти на кандидати с образование в областта на селското стопанство, биологични производители, както и тези, които развиват дейност в планинските райони.

Заместник-министър Събев припомни, че общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е близо 40 млн. лева. Максималният размер на средствата за един кандидат е до 30 хил. лева, като изплащането им ще се извършва на два етапа. Първото плащане ще бъде на стойност близо 20 хил. лева и ще се реализира до два месеца след сключване на административния договор. Окончателното плащане ще се извърши след точна реализация на бизнес плана, което ще се удостовери с проверка на място от Държавен фонд „Земеделие“-Разплащателна агенция.

Потенциалните кандидати трябва да са регистрирани земеделски производители и да притежават стопанство със стандартен производствен обем (СПО) между левовата равностойност на 2000 евро и 7999 евро, включително. 

На срещата бяха обсъдени възможностите за облекчаване условията за кандидатстване, от страна на бенефициентите, допустимостта за финансови дейности и изготвянето на бизнес планове, с цел повишаване  производителността на малките стопанства и икономическата  им благосъстоятелност.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.