1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Зелената сделка и новата ОСП ще се отразят положително на биологичното разнообразие и опрашителите

Зелената сделка и новата ОСП ще се отразят положително на биологичното разнообразие и опрашителите

Зелената архитектура ще предостави повече инструменти за постигане на амбициозните цели, свързани с околната среда и климата

 

На среща за защита на опрашителите, проведена в края на септември, комисарят по земеделие Януш Войчеховски подчерта жизненоважната им роля и увери, че е силно ангажиран със защитата на опрашителите, които са от съществено значение за селскостопанското производство и продоволствената сигурност. Комисарят по земеделие добави, че Зелената сделка и новата ОСП ще се отразят положително на биологичното разнообразие и опрашителите. Той очерта и причините, които стоят зад намалението на опрашителите, а именно промяната в земеползването, интензивното управление на селското стопанство, използването на пестициди и изменението на климата. Войчеховски се надява тенденцията на намаление да се обърне, което ще се постигне чрез усилия против загубата на местообитания, въздействието на пестицидите, както и за опазването на биоразнообразието и насърчаването на практики, благоприятни за опрашителите. Със стратегията „От фермата до трапезата“ и Стратегията за биологичното разнообразие в рамките на Зелената сделка и стратегията за постигане от ЕС на въглеродно-неутрална икономика до 2050 г. Комисията представи своята визия за по-устойчиво бъдещо земеделие, добави комисар Войчеховски. Реформата на Общата селскостопанска политика на ЕС беше стъпка в правилната посока и ще отговори на много предизвикателства, свързани с околната среда.

Зелената архитектура ще предостави на държавите членки повече инструменти за постигане на амбициозните цели, свързани с околната среда и климата, като условността, екосхемите, както и ангажиментите за управление на околната среда и климата. Той обясни още, че последният компромис за Регламент за стратегическите планове на ОСП включва индикатор за въздействие върху опрашителите. Комисарят по земеделие изрази надежда, че новата ОСП ще поведе селскостопанския сектор и веригата за доставки на храни към по-устойчив път.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.